Copyright © - Kastanaras A. Dimitris
Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, μετάδοση ή εκμετάλλευση των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στο παρόν για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια μου απαγορεύεται αυστηρά βάση του νόμου 2121/93.

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες μου χωρίς άδεια.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris

The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited. All rights reserved. Law 2121/93.

Please do not use my photos without permission







Κυριακή 28 Μαΐου 2023

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ – Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ / DUBROVNIK – THE MOST BEAUTIFUL MEDIEVAL CITY



Το "μαργαριτάρι της Αδριατικής", όπως αναφέρεται συχνά, έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO από το 1979.
Το Ντουμπρόβνικ βρίσκεται στα νότια παραλίας της Κροατίας και αποτελεί μέρος των Δαλματικών ακτών. Πρόκειται για μία μεσαιωνική πόλη που είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από λευκή πέτρα και μάρμαρο. Πρόκειται για την πόλη - αξιοθέατο για την οποία είναι περήφανη η Κροατία.

 





Ας δούμε λίγο την ιστορία αυτής της πόλης.

Το Ντουμπρόβνικ ήταν μέρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας από τον 9ο αιώνα έως το 1205, που η Βενετία αναλαμβάνει την εξουσία της πόλης (έως το 1358). Η σχέση των 2 πόλεων δεν είναι και οι καλύτερες εξαιτίας των εξαιρετικών λιμενικών και εμπορικών συνεργασιών του Ντουμπρόβνικ.
Το χτίσιμο της παλιάς πόλης ολοκληρώθηκε τον 13ο αιώνα.
Το 1358 η Συνθήκη του Ζαντάρ σηματοδότησε την ανεξαρτησία του Ντουμπρόβνικ από τη Βενετία. Τον αιώνα αυτό το εμπόριο στην περιοχή ανθεί, το Ντουμπρόβνικ ευημερεί και μπορεί να πει κανείς ότι ήταν και μπροστά από την εποχή του, μιας και το 1317 ανοίγει φαρμακείο και το 1432 ορφανοτροφείο! Την ίδια περίοδο καταργεί το εμπόριο των σκλάβων!



 


Αποτέλεσμα της συνθήκης αυτής είναι η ίδρυση της Δημοκρατίας της Ραγούσας, μια πόλη-κράτος και ναυτική δημοκρατία της οποίας η πρωτεύουσα ήταν το Ντουμπρόβνικ (στα ιταλικά Ραγούσα). Εκτεινόταν σε εδάφη τα οποία περιελάμβαναν τα νότια της Δαλματίας. Εξακολούθησε να υφίσταται ως την εισβολή των στρατευμάτων του Ναπολέοντα στις 31 Ιανουαρίου 1808.
Κυβερνήτης της ήταν ένας ρέκτορας, ο οποίος εκλεγόταν με μηνιαία θητεία.
Ο Κυβερνήτης ( Ρέκτορας) έμενε στο Παλάτι του Ρέκτορα απομονωμένος από φίλους και οικογένεια, όντας πλήρως αφοσιωμένος στα διοικητικά του καθήκοντα.

Τα τείχη που περικλείουν την Παλιά Πόλη κατασκευάστηκαν τον 14ο και τον 15ο αιώνα. Οι αμυντικοί πέτρινοι τοίχοι έχουν ύψος 25 μέτρα και είναι κατασκευασμένοι από ασβεστόλιθο με πάχος 4 έως 6 μέτρα στις πλευρές που βλέπουν στη στεριά, και λεπτότερες στις πλευρές που βλέπουν στη θάλασσα. Τα τείχη δεν έχουν παραβιαστεί ποτέ από κανένα εχθρικό στρατό!


 




Το Ντουμπρόβνικ απέκτησε το σημερινό του όνομα, μόλις το 1918, όταν επήλθε η πτώση της Αυστροουγγαρίας και η πόλη ενσωματώθηκε στο νέο Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.
Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο έρχονται στο Ντουμπρόβνικ για να δουν από κοντά όλα τα κρυμμένα μυστικά αυτής της μεσαιωνικής πόλης, με τη γοητεία της καστροπολιτείας, τη θαλάσσια αύρα και τον κοσμοπολίτικο αέρα.
Πριν ξεκινήσετε την περιπλάνηση στην μεσαιωνική πόλη ανεβείτε με το τελεφερίκ έως την κορυφή του Srdj από όπου μπορείτε να δείτε όλη την παλιά πόλη, την Αδριατική και τα νησιά της. H θέα είναι μαγευτική με το Ντουμπρόβνικ στα πόδια σας.



Η εξερεύνηση της παλιάς πόλης ξεκινά με αφετηρία την Πύλη Pile στα δυτικά των τειχών. Είναι ένα εκπληκτικό μονοπάτι κατά μήκος της Πύλης, με μεσαιωνική αρχιτεκτονική και θέα που κόβει την ανάσα! Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς τις πρωινές ώρες για να μπορέσει να δει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και τη νύχτα που η φωτισμένη πύλη είναι ειδυλλιακά όμορφη. Μπαίνοντας στην καστροπολιτεία συναντήσαμε το πελώριο σιντριβάνι του Ονούφριου και το Μοναστήρι των Φραγκισκανών. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει το Μουσείο της Μονής, καθώς και το παλαιότερο ίσως φαρμακείο του κόσμου.







Από αυτό το σημείο ξεκινά ο μεγάλος πεζόδρομος της παλιάς πόλης, γνωστός ως Stradum και ενώνει τις δύο βασικές πύλες (Pile και Ploce). Στις δύο «όχθες» του πλακόστρωτου, μικρά ανηφορικά καλντερίμια οδηγούν σε κρυμμένα στενά σοκάκια με ταβέρνες, ενώ στο τέρμα του πεζόδρομου, ξεκινά ένας νέος λαβύρινθος από πανέμορφα δρομάκια και πλατείες και εκεί θα ανακαλύψετε το αληθινό Ντουμπρόβνικ..
Ακολουθώντας τον δρόμο μπροστά μας, βρεθήκαμε στην Στήλη Orlando και τον πύργο του Ρολογιού, στο παλάτι Sponza που φιλοξενεί τα αρχεία της πολιτείας, στην μπαρόκ ιταλική εκκλησία του Αγίου Βλάσιου, στο γοτθικό Παλάτι του Εφημέριου.



 





Περπατώντας φθάσαμε στο σύγχρονο λιμάνι της πόλης, γύρω από το οποίο απλώνονται σπιτάκια αμφιθεατρικά στους λόφους, αλλά και εμπορικά καταστήματα.

Σε κάθε σημείο της Παλιάς Πόλης υπάρχει διάχυτη μια μεσαιωνική ατμόσφαιρα και οι τουρίστες περπατώντας στους δρόμους κάνουν κυριολεκτικά μια βόλτα στην ιστορία. Τα αυθεντικά μνημεία και η σπουδαία ιστορία κάνει την παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ να φέρνει στο μυαλό των επισκεπτών τις εικόνες των μακρινών εποχών σαν μια ζωντανή πραγματικότητα.







Επιμέλεια – Φωτογραφία : Δημήτρης Καστανάρας // larissapress



















































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου