Copyright © - Kastanaras A. Dimitris
Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, μετάδοση ή εκμετάλλευση των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στο παρόν για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια μου απαγορεύεται αυστηρά βάση του νόμου 2121/93.

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες μου χωρίς άδεια.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris

The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited. All rights reserved. Law 2121/93.

Please do not use my photos without permission







Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

‘’ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ’’ - '' ONE YEAR TO AVAILABILITY - ONE YEAR FULL STRUGGLE BY TEACHERS OF OCCUPATIONAL / TECHNICAL LYCEUMS''

Ήταν 9-7-2013 όταν όλη η Ελλάδα μάθαινε από τις τηλεοπτικές εκπομπές και από τα διαδικτυακά μέσα ότι πολλές ειδικότητες των επαγγελματικών και τεχνικών λυκείων παύουν να ισχύουν και δεν θα υπάρχουν από την νέα σχολική χρονιά!
Ήταν η ημέρα που η κυβέρνηση Σαμαρά με Υπουργό παιδείας τον Κο Αρβανιτόπουλο και Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον Κο Μητσοτάκη, έβαζε την ταφόπλακα στην Δημόσια Δωρεάν τεχνολογική και επαγγελματική εκπαίδευση.
Με αυτό τον τόσο κομψό τρόπο μάθανε και οι καθηγητές αυτών των ειδικοτήτων , περί τους 2.000, πως απολύονται η πιο κομψά πως μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Μια διαθεσιμότητα που καλά κρατεί εδώ κι ένα χρόνο.





Από την ίδια κι όλας ημέρα ξεκινά ένας Γολγοθάς που απ’ ότι φαίνεται δεν έχει τέλος. Ξεκινά ένας Αγώνας  δικαίωσης των Πρώτων Απολυόμενων Δημοσίων Υπαλλήλων από την εποχή του Βενιζέλου.
Ξεκινά ένας αγώνας που δίνεται ακόμη και σήμερα στους δρόμους, στα Υπουργεία μα και στα δικαστήρια.




Από την πρώτη ημέρα βρέθηκα στο πλευρό των καθηγητών σε διαθεσιμότητα για να αποθανατίσω με την κάμερα μου την κάθε στιγμή του δίκαιου Αγώνα τους και μαζί με άλλους συναδέλφους φωτογράφους να γνωστοποιήσουμε με τις φωτογραφίες μας αλλά και κάποια κείμενά μας το μεγάλο και τόσο καυτό θέμα.
Για τους περισσότερους καθηγητές αυτός ο Αγώνας ήταν κάτι το πρωτόγνωρο.
Πρώτη φορά κάθε ημέρα πέρνανε μέρος σε πορείες, διαδηλώσεις, τραπεζάκια ενημέρωσης, καταλήψεις Υπουργικών γραφείων !!






Μαζί με όλα αυτά πρώτη φορά προπηλακιζόταν, ψεκαζόταν με χημικά, σπρωχνόταν βίαια και συλλαμβανόταν από την αστυνομία, μιας και η κυβέρνηση για να τους σταματήσει παρέτα -σσε κάθε φορά και ισχυρές  δυνάμεις των ΜΑΤ απέναντί τους.
Η δημοκρατία, ακόμη και το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και να απαιτήσουν το πιο βασικό δικαίωμα του ανθρώπου, την εργασία θα αποτελέσει σύντομα ΠΑΡΕΛΘΟΝ ( ; ).
Η τρομοκρατία, η βία, τα χημικά, εκφοβισμού εναντίον ειρηνικών συγκεντρώσεων των εκπαιδευτικών (κυρίως γυναίκες) δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της μεταπολίτευσης .
Η Δημοκρατία αυτές τις ημέρες δεν τραυματίστηκε μόνο, απλά …. μόλις αφαιρέθηκε.





Η διαδρομή Λάρισα – Αθήνα με τα πούλμαν και επιστροφή ήταν και είναι στην εβδομαδιαία διάταξη.
Αψηφώντας τις οικογένειές τους, οι γυναίκες τα παιδιά τους και το σπιτικό τους , έτρεχαν και τρέχουν στον Αγώνα για το δίκιο.
Άκουσα μάλιστα και μια καθηγήτρια να λέει: στην ζωή μου τόσες φορές δεν πήγα στην Αθήνα, όσες τώρα με την διαθεσιμότητα !!
Έτσι λοιπόν η απάντηση στον Υπουργό παιδείας είναι ο Αγώνας διαρκείας!!
Μια Χρονιά γεμάτη άγχος και ανασφάλεια, μέλλον αβέβαιο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, κατάθλυψη, αίσθημα αδικίας,  θυμός,  αγανάκτηση,  ζωή στο κενό.
Τους  απαξίωσαν ως εργαζόμενους, ακύρωσαν κόπους χρόνων, δεν κατάργησαν μόνο τις ειδικότητες τους, κατάργησαν τις ζωές τους.
Τους ξεπούλησαν και τους εκμεταλλεύτηκαν κάθε λογής επιτήδειοι.






Δεν θα ξεχάσω ποτέ την στιγμή έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν βγήκε η επιτροπή που είχε μπει μέσα για να συζητήσει με τον Κο Μητσοτάκη κι έξω στον δρόμο πλήθος καθηγητών από όλη την Ελλάδα περίμενε μια θετική απάντηση…….
Ο Κος Μητσοτάκης τότε τους δήλωσε πως δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση και πως πρέπει να ξέρουν πως με την απόλυσή τους σώζουν την ….. Ελλάδα!!!
Έβλεπα καθηγητές, άγνωστους μεταξύ τους, να κλαίνε ο ένας στον ώμο του άλλου με αναφιλητά.
Εκεί είδα κι ένα συνάδελφο να έχει κατεβασμένη κι αυτός την φωτογραφική του μηχανή και να κλαίει.
Τον ρώτησα γιατί κλαίει και η απάντησή του ήταν να σηκώσει την κάμερα να με φωτογραφήσει και δείχνοντας μου την φωτογραφία που μου τράβηξε να μου λέει: γιατί εσύ τι κάνεις ρε φίλε;;;;
Ήταν ίσως από τις λίγες φορές στην ζωή μου που δεν μπόρεσα να σηκώσω την κάμερα και να τραβήξω φωτογραφίες!!
Ίσως γιατί τόσους μήνες κοντά σ’ αυτούς τους ανθρώπους μιλώντας μαζί τους για το καθ’ όλα σοβαρό πρόβλημα τους, άρχισα να τους νιώθω δικούς μου ανθρώπους και να ζω μαζί τους το πρόβλημά τους.
Ένας χρόνος λοιπόν για το αυτονόητο.



Για την κατάργηση, άκριτα και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, των νευραλγικών τομέων Υγείας – Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αισθητικής – Κομμωτικής στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, καθώς και αντιστοίχων ειδικοτήτων στις ΣΜΕΑΕ Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης ( ΕΕΕΕΚ ) και ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής που συνεπάγεται : Α) την συρρίκνωση του δημόσιου επαγγελματικού σχολείου και τον άμεσο αποκλεισμό περισσοτέρων από 20.000 μαθητών , από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Β) την στέρηση της δυνατότητας πρόσβασης των παραπάνω μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της φοίτησής τους στα ΕΠΑΛ.Γ) την διαθεσιμότητα και επικείμενη απόλυση 2.122 εκπαιδευτικών λειτουργών από τους παραπάνω τομείς, καθώς και όλων των εργαστηριακών εκπαιδευτικών του κλάδου ΔΕ, με κριτήριο καθαρά αριθμητικό.Στο υπόμνημά τους οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα ζητάνε :1)Επαναλειτουργία όλων των τομέων και των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν, με ένταξή τους στο νέο ΕΠΑΛ και όχι στις άτυπες δομές κατάρτισης, και να μπορούν όλοι οι μαθητές να φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στους τομείς και τις ειδικότητες που επιθυμούν. Ειδικότερα για φέτος να λειτουργήσει άμεσα και η Β’ τάξη του τομέα Υγείας – Πρόνοιας.2)Επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών στις οργανικές τους θέσεις.3)Να μην υπάρξει καμία απόλυση εκπαιδευτικού με άμεση μετάβαση στην κινητικότητα.4)Να αποσυρθεί άμεσα η άδικη και απαράδεκτη Υπουργική απόφαση του ΥΠΑΙΘ, ( 10656/18-9-13 με ΦΕΚ 2490/4-10-13 ) που αφορά στην κατανομή των 925 θέσεων εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ/ΣΕΚ και σε άλλες δομές της κατάρτισης ΔΒΜ για δύο κυρίως λόγους: Α) Οι θέσεις που προβλέπει δεν καλύπτουν όλους τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα Β) Εξαιρεί τους παρακάτω κλάδους εκπαιδευτικών:• ΔΕ01.05 Οικοδόμοι• ΔΕ10.08 Ηλεκτροσυγκολλητές• ΔΕ01.15 Αργυροχρυσοχοΐας• ΔΕ01.17 Κομμωτικής• ΠΕ18.09 Κοινωνικής εργασίας• ΠΕ18.10 Νοσηλευτικής• ΠΕ18.11 Μαιευτικής• ΠΕ18.29 Φωτογραφίας• ΠΕ18.37 Δημόσιας Υγιεινής• ΠΕ18.39 Επισκεπτών Υγείας.




Το θέμα όπως καταλαβαίνεται είναι και των μαθητών.
Μαθητές που είναι από οικογένειες φτωχές μικροαστικές.
Μαθητές που πήγαιναν για να πάρουν το πτυχίο της σχολής τους και να μπορέσουν να εργαστούν στην ιδιόκτητα τους, προσφέροντας ένα καλύτερο αύριο στον εαυτό τους και στις οικογένειές τους.
Αυτοί οι μαθητές καλούνται τώρα, για να πράξουν το όνειρό τους, να πάνε και να γραφτούν στις αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές πληρώνοντας ένα όχι και τόσο χαμηλό ποσό !
Στις σχολές αυτές που ο Υπουργός παιδείας έκανε εγκαίνια μόλις δύο ημέρες πριν την κατάργηση των ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ!!!!
Τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτόν τον κόσμο εν τέλει !!!!
Ένας χρόνος σε διαθεσιμότητα και όπως λέει και μια Φίλη καθηγήτρια : «Μας ξεπουλήσανε στο Γιουσουρούμ για ένα κοστούμ…….»






Ένα χρόνο μετά και οι καθηγητές δεν θέλουν να συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο, από αυτό που δικαιούνται. Οι καθηγητές  δεν το αποδέχονται, γι’ αυτό και συνεχίζουν να αντιδρούν.
Κλείνοντας αυτές τις γραμμές θα ήθελα να πω στους Φίλους μου πλέον εκπαιδευτικούς : Η δημοκρατία, η ελευθερία σκέψης και λόγου και το δίκιο κατακτούνται με Αγώνες !!! 
Μην το βάλετε κάτω ΤΩΡΑ !!!!

Κείμενο – φωτογραφίες : © Καστανάρας Α. Δημήτρης





































































Κείμενο – φωτογραφίες : © Καστανάρας Α. Δημήτρης




Μία διαδήλωση δέκα μικρόφωνα και τα μεγάφωνα στη διαπασών
χιλιάδες δίποδα με μαγνητόφωνα κι έχουν λουστεί με την ίδια λοσιόν
ξεπουληθήκατε στο γιουσουρούμ για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ
κι ο εαυτούλης σας πέταξε βζούμ ταρατατατζούμ, ταρατατατζούμ.

Ω εποχή μού θυμίζεις τον Καίσαρα κι οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν
κι όσο γερνώ μπουσουλώ με τα τέσσερα τα τροχοφόρα με προσπερνούν
φεύγω να πάω να βρω στο Μπανκόγκ τον σύντροφό μου τον Κινκ-Κονκ
μές στο μυαλό μου βαράνε τα γκόγκ μοιάζω με μπάλα του πινκ-πογκ

Μας εκτελούνε με σφαίρες ντούμ-ντούμ σφαίρες ντούμ-ντούμ, σφαίρες ντούμ-ντούμ
κι εμείς ξεπουλιώμαστε στο γιουσουρούμ ταρατατατζούμ για ένα κουστούμ.
Στίχοι: Νικόλας Άσιμος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου