Copyright © - Kastanaras A. Dimitris
Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, μετάδοση ή εκμετάλλευση των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στο παρόν για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια μου απαγορεύεται αυστηρά βάση του νόμου 2121/93.

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες μου χωρίς άδεια.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris

The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited. All rights reserved. Law 2121/93.

Please do not use my photos without permission







Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ (ΠΓΔΜ). - TRAVELOGUE IN OHRID (FYROM).

Θέλοντας να γεμίσω τις μπαταρίες μου και βρίσκοντας ένα τριήμερο μέσα στον Νοέμβρη, αποφάσισα να αποδράσω από την καθημερινότητα φεύγοντας για Οχρίδα.
 Για ακόμη μια φορά ετοιμάστηκε το αυτοκινητάκι μου και με ένα σακίδιο και τον σάκο με τα φωτογραφικά μου σύνεργα ξεκίνησα παίρνοντας την διαδρομή Ελασσόνα-Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη, μια απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από την έδρα μου την Λάρισα.
Από την Νίκη και περνώντας τους τελωνειακούς σταθμούς των δύο χωρών, μέσω Μπίτολα ( Bitola ) η Οχρίδα είναι περίπου σε100 χιλιόμετρα.
Έτσι λοιπόν σε περίπου 4 ωρίτσες να ‘μαι στην Οχρίδα.
Αφού τακτοποιήθηκα σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην λίμνη, ξεκίνησα με τα πόδια και την φωτογραφική μηχανή για έναν πρώτο περίπατο μέσα στην πόλη.



Η Παλιά Πόλη της Οχρίδας είναι γοητευτική, με τα σπίτια με τις κόκκινες στέγες χτισμένα πάνω στο λόφο της χερσονήσου που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη, τα υπαίθρια καφέ, τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια και τα μικρά καταστήματα.
Με τη σφραγίδα της UNESCO, ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι το κόσμημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Χαρακτηρίζεται ως η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», λόγω της μεγάλης θρησκευτικής της σημασίας στην εξάπλωση της χριστιανοσύνης.
Έχει 365 εκκλησίες (μία για κάθε ημέρα του χρόνου) και κερδίζει το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον.
Η αρχαία Λυχνιδός ή Λυχνίτης του 4ου αι. (πόλη του φωτός, χάρη στη διαύγεια και την καθαρότητα των κρυστάλλινων νερών της λίμνης της), όπου, σύμφωνα με τους εξερευνητές, έφτασε ο Απόστολος Παύλος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του για τη διδασκαλία και τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, είναι το κέντρο του χριστιανισμού όλων των Σλάβων, αρχιεπισκοπική έδρα, έδρα του πρώτου πανεπιστημίου των Σλάβων και παραμένει μέχρι σήμερα κέντρο σημαντικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων.



Οι σλαβικές μεταναστεύσεις στην περιοχή της Μακεδονίας σήμαναν την αρχή μιας νέας εποχής, κατά την οποία η Λυχνιδός βαφτίστηκε Οχρίδα (στα σλαβικά = πόλη στο λόφο).
Με την πάροδο των χρόνων, πλήθος αρχιτεκτονικών μνημείων, υπέροχων έργων τέχνης, παράδοσης και πολιτισμού ταίριαξαν απόλυτα με το γραφικό τοπίο της λίμνης και των βουνών που την περιβάλλουν και δημιούργησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη, όπου κάθε περίπατος είναι μια αποκάλυψη.
Τριάντα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ανάμεσα στα οποία οι πολλές βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ και το ελληνορωμαϊκό θέατρο.
Η μαγευτική λίμνη, που μοιάζει να μην έχει απέναντι όχθη λόγω του μεγάλου μεγέθους της, θα σας συνεπάρει, ενώ οι δρόμοι της Παλιάς Πόλης, περικυκλωμένης από τα οχυρωματικά τείχη του κάστρου του τσάρου Σαμουήλ στην κορυφή του λόφου, προσφέρονται για περιπλάνηση.
Κάτω από το λόφο εκτείνεται η νέα πόλη με τα όμορφα ξενοδοχεία με θέα στη λίμνη και στα παράκτια μονοπάτια.


                                       

Είναι τέλη φθινοπώρου και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει η βροχή και η πρώτη εμφάνιση του χιονιού, μιας και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 10 – 0 βαθμούς.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησε και πρώτο πρωινό στην Οχρίδα και αφού ήπια ένα καφέ σε κάποιο , από τα πολλά καφέ στην λίμνη, σκεπάζοντας τα πόδια μου με φλίς κουβερτούλα για το κρύο την οποία δίνει το κατάστημα, ξεκίνησα την εξερεύνηση μου.
(Τιμή εισόδου στα μουσεία και στις εκκλησίες-μουσεία : 100 δηνάρια ή 1,60 ευρώ ),
1 ευρώ = περίπου 60 δηνάρια. )Κάνοντας έναν πολύ μικρό περίπατο  από τη Άνω Πύλη, έφτασα στο μεγαλοπρεπές Φρούριο του Σαμουήλ.
Η Οχρίδα ήταν σημαντική Βυζαντινή πόλη, έδρα επισκοπής που όταν κατελήφθη από τους Βουλγάρους έγινε πρωτεύουσα του τσάρου τους Σαμουήλ, που έκτισε εδώ και το φρούριό του.
Οι μήκους 3 χιλιομέτρων πύργοι και τα ψηλά τείχη αρχικά κατασκευάστηκαν για να προστατεύουν την πόλη στις τρεις πλευρές που έβλεπαν στη λίμνη. Σήμερα, το φρούριο κυριαρχεί στο τοπίο και αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο για την πανοραμική άποψη της πόλης, της λίμνης και των βουνών.



Από εδώ προσεγγίζεται εύκολα η γειτονιά Kaneo, η συνοικία των φτωχών ψαράδων και ένα από τα γραφικότερα σημεία της Οχρίδας, όπου βρίσκεται και ένα από τα πιο φωτογραφημένα μνημεία και σήμα κατατεθέν της ΠΓΔΜ, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Καναό (Άγιος Ιωάννης ο Ευλογημένος, 13ος αι.), χτισμένη σε ένα εξαιρετικό σημείο πάνω στο βράχο, επιβλέποντας τη λίμνη.
Πάλι με αφετηρία την Άνω Πύλη, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, που φέρει την ονομασία Βάρος, θα συναντήσουμε το ελληνορωμαϊκό αμφιθέατρο, ανάμεσα στους λόφους Gorni Saraj και Deboj, από την Ελληνιστική περίοδο.
Μπορούμε  ακόμη να δούμε τα ονόματα των οικογενειών που είχαν το δικό τους κάθισμα στο θέατρο, σκαλισμένα στις πρώτες σειρές.
Κοντά, βρίσκεται ένα ακόμη εξαιρετικού ενδιαφέροντος θρησκευτικό μνημείο του 13ου αι., ο Καθεδρικός Ναός Παναγίας της Περιβλέπτου (St. Bogorodica Perivlepta), ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της ΠΓΔΜ.




Περπατώντας στον πλακόστρωτο δρόμο, προς το κέντρο της Παλιάς Πόλης,
φτάνουμε στη Μητρόπολη της Αγίας Σοφίας (1035), με τις υπέροχες τοιχογραφίες από τον 11ο, 12ο και 13ο αι., όπου περιλαμβάνονται σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, η πομπή των Αγγέλων που υποκλίνονται μπροστά στην Παρθένο Μαρία, εικόνες πατριαρχών, αρχιεπισκόπων, Παπών, αλλά και τοιχογραφία 40 Ρωμαίων μαρτύρων που αρνήθηκαν να αποποιηθούν το χριστιανισμό.
Λίγο πιο κάτω και μέσα από πολλά πλακόστρωτα σοκάκια φτάνουμε στο Εθνικό Μουσείο.
Το 1516, δύο αιώνες πριν από το Λούβρο ή από το Βρετανικό Μουσείο, ιδρύθηκε το αρχιεπισκοπικό μουσείο στην εκκλησία του Αγίου Κλημέντιου, αποτελώντας το αρχαιότερο μουσείο του είδους του στην Ευρώπη!
Σήμερα, τα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου φιλοξενούνται σε δύο κτίρια. H Οικία Robevci, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 1863, φιλοξενεί την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής Οχρίδας και Στρούγκας από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Η δε εθνογραφική συλλογή φιλοξενείται στην έπαυλη Uranija.



Συνεχίζοντας, μέσω του κεντρικού εμπορικού πεζόδρομου (Σβέτι Κλιμέντι Οχρίντσκι) Sveti Klimenti Ohridski, σύντομα θα βρούμε την κεντρική πλατεία και τον μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο ηλικίας 800 - 900 ετών. Ο κορμός του έχει περιφέρεια 20 μ. και περιβάλλεται από πεζούλα. Στην ίδια περιοχή κυριαρχεί ο μεγάλος τρούλος του τζαμιού του Αλή Πασά, μνημείο ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 16ου αι., προικοδότηση του βεζίρη Αλή Πασά από το Βελιγράδι, καθώς και το άγαλμα του Αγίου Κλήμεντα, προστάτη της πόλης.


Κάπου εκεί πίσω βρίσκεται και η μόνιμη λαϊκή αγορά της πόλης, όπου μπορείς να βρεις φρέσκα φρούτα και ζαρζαβάτια εποχής, διάφορα μπαχάρια και βότανα, είδη ένδυσης και υπόδησης.
Πρωταγωνίστρια πάντως στην περιοχή είναι η ομώνυμη λίμνη.
Δίκαια κερδίζει τον τίτλο της «θάλασσας γλυκού νερού» της ΠΓΔΜ, όχι μόνο λόγω των καταγάλανων νερών της -απόλυτα διαυγή, με καθαρότητα που φτάνει τα 20 μ. βάθος το χειμώνα-, αλλά και εξαιτίας της έκτασής της, που παραπέμπει σε θάλασσα, καλύπτοντας 358 τετρ. χλμ. με βάθος 294 μ. Είναι η πιο βαθιά λίμνη των Βαλκανίων και προστατευμένος υδροβιότοπος, μήκους 32 χλμ.
Πρόκειται για μια φυσική, τεκτονική λίμνη, που ανήκει στις παλαιότερες του κόσμου, με ηλικία 3 εκατ. Ετών!
Η Παλιά Πόλη της Οχρίδας, με το φρούριο του Σαμουήλ να προεξέχει στα 800 μ. πάνω από την επιφάνεια των νερών, εκτείνεται στη βόρεια όχθη της.
Τα δύο τρίτα της επιφάνειάς της ανήκουν στην ΠΓΔΜ και το ένα τρίτο στην Αλβανία, αποτελώντας το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιότοπους στην Ευρώπη.



Για την ώρα η βόλτα μου με τα πόδια τέλειωσε και αφού επέστρεψα στο ξενοδοχείο πήρα το αυτοκίνητο για να πάω στην νότια πλευρά της λίμνης.
( Η βενζίνη κοστίζει περίπου 75 δηνάρια / λίτρο ή 1,25 ευρώ / λίτρο ).
Περίπου 15 χλμ από την Οχρίδα συναντάμε τον νεολιθικό καταυλισμό Γκραντίστε (Gradiste) είναι ένα πλωτό μουσείο, μοναδικό στο είδος του και βρίσκεται στον Όρμο των Οστών, όπου στήθηκε ένας προϊστορικός οικισμός σε 8.500 τετρ. μ., αυθεντικό αντίγραφο των κατοικιών της περιόδου 1200 - 700 π.χ.



Συνεχίζοντας την διαδρομή στη νότια πλευρά της Οχρίδας και κάνοντας άλλα 15 χλμ, βρίσκουμε το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (όπου και η εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων), με τα δεκάδες παγόνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κήπους του. Χτισμένο τον 10ο αι., όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες.
Από το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ ξεκίνησαν οι Έλληνες μοναχοί Κύριλλος και Μεθόδιος, για να διδάξουν στους Σλάβους την αλφάβητο (Κυριλλικά) και τη Βίβλο. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, πάνω στη λίμνη, 30 χλμ. από τα αλβανικά σύνορα. Ο όσιος Ναούμ είναι θαμμένος σε αυτήν τη μονή.
Ο θρύλος θέλει την καρδιά του να χτυπάει ακόμα, αν ακούσει κανείς προσεκτικά πάνω από τον τάφο του.


Σε πάρα πολύ κοντινή απόσταση και στην όχθη του ποταμού Ντρίμ βρίσκεται και η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή.
Από αυτό το σημείο, οι πηγές του ποταμού Ντρίμ, 45 στο σύνολό τους, τροφοδοτούνται από την Πρέσπα και καταλήγουν σε μια τεράστια λεκάνη, όμοια με λίμνη, που εκβάλλει μέσα στη λίμνη Οχρίδα.
Τα κρύα και πεντακάθαρα νερά, μια καταπράσινη φύση με σπάνια πανίδα, είναι κάποιες από τις εικόνες που θα απολαύσετε σε αυτόν τον μίνι παράδεισο.
Επιστροφή λοιπόν στην Οχρίδα των 50.000 μόνιμων κατοίκων, για έναν απογευματινό περίπατο και για ένα καλό δείπνο με πολύ καλό τοπικό κρασί.

Απόγευμα της τελευταίας ημέρας πλέον και παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, έχω μαζί μου μόνο καλές αναμνήσεις από αυτό το ταξίδι, και μια υπόσχεση στον εαυτό μου για μια ακόμη απόδραση στην Οχρίδα αλλά άνοιξη η καλοκαίρι.



Wanting to fill my batteries and finding a weekend in mid-November, I decided to escape from everyday life, leaving for Ohrid (FYROM).
Once again I prepared my car, and with a backpack and a bag with my photographic paraphernalia and started taking the route Elassona-Kozani-Florina-Niki, a distance of about 200 km from my town Larissa. From the village Niki and passing customs stations of both countries, through Bitola  Ohrid is about 100 km.
So in about 4 hours here I am in Ohrid. Once settled in a hotel near the lake, I started walking for a first walk through the city.



The Old Town of Ohrid is charming, with houses with red roofs built on the hill of the peninsula that overlooks the lake, outdoor cafes, quaint cobbled streets and small shops.
With the stamp of UNESCO, as World Heritage City, is the jewel of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM).
Characterized as the "Jerusalem of the Balkans", because of the great religious importance in the spread of Christianity.
It has 365 churches (one for each day of the year) and winning the tour interesting.
The ancient Lychnidos Lychnitis or 4th century. (City of light, thanks to the clarity and purity of the crystal clear waters of Lake), where, according to the explorers reached the Apostle Paul during his journey to teaching and spreading the Christian faith is the center of Christianity all Slavs, archbishop seat, seat of the first Slavic university and remains today the center of important archaeological discoveries.



Thirty important cultural monuments attract the attention of visitors, among which are many Byzantine churches, medieval castle of Tsar Samuel and the Greco-Roman theater.
The beautiful lake, which seems to have the opposite bank because of its large size, will carry you away, while the streets of Old Town, surrounded by fortification walls of the castle of Tsar Samuel hilltop, offered for wandering.
Down the hill lies the new town with its beautiful hotels overlooking the lake and coastal paths.
(Admission to museums and churches museums: 100 dinars or 1.60 euro)
(1 euro = about 60 dinars.)
Making a very short walk from the Upper Gate, arrived at the majestic Fortress of Samuel.
Ohrid was an important Byzantine city, when a bishopric which was occupied by the Bulgarians became the capital of Tsar Samuel, who built here a fortress.
The 3km of towers and high walls originally built to protect the city on three sides who watched the lake. Today, the fort dominates the landscape and is an excellent spot for a panoramic view of the city, lake and mountains.



From here easily accessed neighborhood Kaneo, the district of poor fishermen and one of the most picturesque parts of Ohrid, which is one of the most photographed monuments and trademark of FYROM, the church of St. John Kanas (Saint John the Blessed, 13th century.), built on an excellent spot on the cliff, overseeing the lake.
Starting again from the Upper Gate, in the historic center, which bears the name of weight, we find the Greek-Roman amphitheater among the hills Gorni Saraj and Deboj, from the Hellenistic period.
We can still see the names of the families who had their own seat in the theater, carved in the first series.
Close, is another extremely interesting religious monument of the 13th century., The Cathedral of Our Lady Perivleptou (St. Bogorodica Perivlepta), one of the most important medieval monuments in FYROM.



Walking down the cobblestone street, in the center of the Old City
reach the Cathedral of St. Sophia (1035), with its wonderful frescoes from the 11th, 12th and 13th century., including scenes from the Old Testament, the procession of Angels to bow down in front of the Virgin Mary, pictures patriarchs, archbishops, popes, and mural Romans 40 witnesses who refused to renounce Christianity.
Just below and through many cobbled streets we arrive at the National Museum.
In 1516, two centuries before the Louvre or the British Museum, was the archbishop's museum in the church of Saint Kliment, being the oldest museum of its kind in Europe!
Today, the exhibits of the National Museum housed in two buildings. The house Robevci, an architectural jewel of 1863, hosts the archaeological heritage of Ohrid and Struga region from prehistory to today. The ethnographic collection is housed in the mansion Uranija.



Continuing through the main shopping street Sveti Klimenti Ohridski, you will soon find the main square and the large perennial tree aged 800 to 900 years. The trunk has a circumference of 20 m and is surrounded by benches. In the same area is dominated by the great dome of the mosque of Ali Pasha monument of Islamic architecture of the 16th century.  Endowing the vizier Ali Pasha of Belgrade and a statue of St. Clement, the patron of the city.



However starring in, is the namesake lake.
Fair wins the title of "freshwater sea" of FYROM, not only because of the blue waters of the perfectly-clear, with a purity of up to 20 m depth in winter, but also because of its extent, which refers to the sea, covering 358 sq. km. km with a depth of 294 meters is the deepest lake in the Balkans and protected wetland, length 32 km
It is a natural tectonic lake, belonging to the oldest in the world, aged 3 million years old!
The Old Town of Ohrid, with the fortress of Samuel protrudes 800 m above the surface of the water, extending the northern edge.
Two thirds of its area belonging to the FYROM and the third in Albania, forming a natural border between the two states. It is one of the largest habitats in Europe.
For the time the walk on my foot is over. I took the car to go to the south side of the lake.
(Gasoline costs about 75 dinars / liter or 1.25 euros / liter).



About 15 km from Ohrid meet the Neolithic settlement Gradiste. Is a floating museum, unique in its kind and is located in the Bay of Bone, which erected a prehistoric settlement in 8,500 sq. km. m, authentic copy of the residential period 1200 - 700p.ch.
Continuing the path on the south side of Ohrid and making another 15 km, we find the Monastery of Saint Naum (where the Church of the Holy Archangels), with dozens of peacocks move freely in gardens. Built in the 10th century., When the entire region was the seat of the Greek Orthodox Archdiocese, has stunning frescoes.



From the Monastery of Saint Naum began Greek monks Cyril and Methodius, to teach the alphabet to the Slavs (Cyrillic) and the Bible. Located atop a hill above the lake, 30 km from the Albanian border. The Saint Naum is buried in this monastery.
Legend has it that his heart still beating, if hear carefully over his grave.
In very close proximity and the riverside Dream is the church dedicated to Agia Paraskevi.
From this point, the sources of the River Dream, 45 in total, are fed from Prespa and result in a huge basin, similar to the lake, which flows into the lake Ohrid.
The cold and clear waters, a green nature with rare flora, some of the images that you will enjoy in this mini paradise.



Back then in Ohrid for an afternoon walking and a good dinner with very good local wine.
Afternoon of the last day longer and taking the way back, I have with me only good memories from this trip, and a promise to myself for another getaway in Ohrid, but the spring or summer.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


 Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris. All rights reserved.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου