Copyright © - Kastanaras A. Dimitris
Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, μετάδοση ή εκμετάλλευση των φωτογραφιών που περιλαμβάνονται στο παρόν για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια μου απαγορεύεται αυστηρά βάση του νόμου 2121/93.

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες μου χωρίς άδεια.


Copyright © – Kastanaras A. Dimitris

The reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of any work contained herein for any use, personal or commercial, without my prior written permission is strictly prohibited. All rights reserved. Law 2121/93.

Please do not use my photos without permission







Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

ΔΡΥΟΠΙΔΑ – ΚΥΘΝΟΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑΚΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ

 



Ακολουθώντας το δρόμο δεξιά από το λιμάνι της Κύθνου ( Μέριχας ) προς τα νότια του νησιού και σε απόσταση μόλις 7 χιλιόμετρα θα συναντήσουμε τη Δρυοπίδα.
Η Δρυοπίδα είναι από τους σπουδαιότερους οικισμούς της Κύθνου. Με πληθυσμό 325 κατοίκους είναι η 3η μεγαλύτερη κοινότητα της Κύθνου.





Το Χωριό - Δρυοπίδα είναι το μοναδικό στο νησί που δεν είναι ορατό από τη θάλασσα. Βρίσκεται σε ένα απάνεμο μέρος μεταξύ δύο λόφων που το προφυλάσσουν από τους αέρηδες και σε μέσο υψόμετρο τα 146 μέτρα.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που έχει κάνει διάσημο το χωριό Δρυοπίδα είναι το γεγονός ότι μοιάζει με λαβύρινθο. Αν περπατήσεις στα στενά της πιθανόν να βρίσκεσαι στο ίδιο μέρος ξανά και ξανά χωρίς να το καταλαβαίνεις.


 



Η Δρυοπίδα βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νησιού σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση καθώς από εδώ ξεκινά κανείς τις περιπλανήσεις του προς κάθε κατεύθυνση του νησιού. Κυρίως όμως η Δρυοπίδα είναι ο κόμβος που ξεκινάνε οι δρόμοι για την Κανάλα, τα Φλαμπούρια, τον Άγιο Δημήτριο και οποιαδήποτε περιοχή της Νότιας Κύθνου.

Η Δρυοπίδα παλαιότερα λεγόταν Χωριό ενώ σήμερα φέρει το ίδιο όνομα με τον αρχαίο οικισμό "Δρυοπίς". Αυτό συνέβη στα χρόνια βασιλείας του Όθωνα όπου αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος προς τιμήν της αρχαίας φυλής των "Δρυόπων". Σήμερα λέγεται επίσης Χωριό ενώ αρκετοί Θερμιώτες μεταξύ τους το αποκαλούν με το όνομα Σύλλακας. Η σύγχρονη κοινότητα δημιουργήθηκε κυρίως από πρόσφυγες της Κρήτης κάπου τον 19ο αιώνα.


 


Αρχιτεκτονικά η Δρυοπίδα συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αν και είναι ένα παραδοσιακό χωριό των Κυκλάδων, τα κτίσματά του ξεφεύγουν από την κυκλαδική αρχιτεκτονική. Διώροφα κτίρια με κεραμίδι, τα περισσότερα του Χωριού, συνθέτουν μια ξεχωριστή και μοναδική εικόνα για Κυκλάδες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι του οικισμού είχαν έφεση στην τέχνη της κεραμικής και για αυτό τα χρησιμοποιούν ευρέως στα σπίτια τους. Λόγω των παραπάνω η Δρυοπίδα εδώ και μερικά χρόνια έχει επίσημα ανακηρυχθεί ως Παραδοσιακός Οικισμός. Ο περίπατος ανάμεσα στα στενά σοκάκια σίγουρα θα σας συναρπάσει.

Το σπουδαιότερο αξιοθέατο της Δρυοπίδας είναι το σπήλαιο "Καταφύκι". Βρίσκεται μέσα στο χωριό και θεωρείται το μεγαλύτερο των Κυκλάδων και ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας. Διαθέτει όμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες αν και μεγάλο μέρος έχει καταστραφεί στο παρελθόν καθώς είχε χρήση ορυχείου και μεταφοράς μεταλλεύματος. Το σπήλαιο χρησίμευσε ως καταφύγιο των κατατρεγμένων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

 



Στη Δρυοπίδα θα δούμε το Βυζαντινό Μουσείο που συστεγάζεται στην εκκλησία του Αη Γιώργη που φιλοξενεί πλήθος βυζαντινών εικόνων και το Λαογραφικό Μουσείο με αντικείμενα, ρούχα και εργαλεία προηγούμενων γενεών.


 


Άλλα αξιοθέατα είναι το ο Μνημείο των Πεσόντων, οι παλιοί ανεμόμυλοι (σε λόφο έξω από τον οικισμό) και οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας ( κτισμένη με στάμνες για λόγους ηχητικής ), του Αγίου Μηνά με θαυμάσιο ξυλόγλυπτο, του Αγίου Νεκταρίου, της Αγίας Άννας, του Ταξιάρχη, του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου και το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου έξω από τον οικισμό και ανατολικά αυτού.
Ως μεγάλο χωριό διαθέτει όλες τις απαραίτητες ανέσεις που χρειάζεται ένας επισκέπτης.


Επιμέλεια - φωτογραφία : Δημήτρης Καστανάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου